top of page

De onderwijs 'Karen'

We kennen ze waarschijnlijk allemaal: de onderwijs Karens*. Ze zijn te herkennen aan hun zwaarmoedige uitstraling, een negatief karakter en een zeurend stemgeluid. Typerende uitspraken van dit soort Karens zijn o.a.:

‘Mijn hele klas heeft een onvoldoende, dus zij hebben gewoon niet goed opgelet.’

‘Ik heb die jongen nu een maand in mijn klas, die gaat dit schooljaar niet redden hoor.’

‘Als er iets met een leerling is, dan moet die dat gewoon aangeven.’

‘Ik ben docent, ik geef gewoon mijn les. Ik ben geen sociaal werker.’

‘Ik heb het 3 keer uitgelegd en nu snapt ze het nog niet. Hopeloos dus.’

* ik ga nu even in 10 minuten uitleggen wat ik ook in 1 zin had kunnen doen*

‘Ik ben 20 jaar geleden afgestudeerd en heb al zoveel ervaring. Ik heb geen cursus meer nodig.’

‘Onderwijsvernieuwing? Dat hebben we 10 jaar geleden al gedaan. Daar heb ik nu geen zin meer in.’ ‘Uiteindelijk zijn alle leerlingen hetzelfde, ze willen gewoon niks leren.’

‘Ik moet gewoon tijd hebben om grammatica uit te leggen, tegenwoordig kunnen ze zich niet eens meer een half uur concentreren op mijn uitleg.’

‘De jeugd van tegenwoordig kijkt alleen nog maar op hun telefoon, Verslaafden zijn het.’

‘Doen ze bij jou wel mee? Ja, maar jij hebt ook wel echt een andere type leerlingen.’’

‘Volgens mij moet hij gewoon aan de Ritalin.’


Tegen deze (gelukkig kleine groep) Karens zou ik willen zeggen:

Heb jij ooit weleens een berichtje van een (oud) leerling/student gehad om je te bedanken dat je er voor deze leerling/student was? Dat je mee hebt gedacht, iemand de kansen hebt gegeven, een bijdrage hebt geleverd in iemands ontwikkeling, of écht geluisterd hebt?

Als docent doe je namelijk écht betekenisvol werk. Je bent bevoorrecht, omdat je het verschil kan maken in iemands leven. Jij als docent doet er toe. En eigenlijk ben je op micro niveau de wereld aan het verbeteren. Als jij je werk goed doet, draag je bij aan iemands ontwikkeling, kan je iemand goed voor bereiden op de toekomst en kan je iemand écht verder helpen bij zijn/haar leerproces.

Leraren maken het verschil!

Zorg er dus voor dat je goed uitrust deze vakantie, je goed in je vel zit, je bewust bent van je eigen kwaliteiten en valkuilen, zodat je deze op een goede manier in kunt zetten. Als je authentiek durft te zijn, kwetsbaar bent, je open durft te stellen, in ontwikkeling blijft, fouten maakt en deze toegeeft en echt contact maakt met je leerlingen/studenten, dan heb je een goede basis gelegd voor het nieuwe schooljaar. Zorg ervoor dat je gelukkig bent, want ‘van gelukkige leraren leren leerlingen de mooiste dingen’(Loesje).

Gelukkig wordt de groep ‘Karens’ steeds kleiner en is de grootste groep wél een goede docent die oog heeft voor zijn/haar leerlingen/studenten en gelooft in hun talenten. Dit zijn de docenten die écht het verschil zullen maken. Blijf dat ook vooral doen, de leerlingen/studenten kunnen namelijk niet zonder jullie! En heb je wel een 'Karen' in je team zitten, geef hem/haar dan het goede voorbeeld, ga met deze docent in gesprek, want waarschijnlijk zit er meer achter. Niemand is zonder reden een 'Karen'.


Fijne zomervakantie allemaal!


* Een Karen is een slangterm in het Engels die een vrouw typeert van middelbare leeftijd, die onuitstaanbaar en veeleisend is, veel klaagt, problemen zoekt en bemoeizuchtig is. Een Karen kan uiteraard ook een man zijn.
bottom of page