top of page

Lerarentekort. Wil je dat er iets verandert? Zet zelf dan de eerste stap!

Hallo, ik ben Kirsten en ik ben docent. Werken als docent is het leukste wat er is. Ik kan als docent een positieve bijdrage leveren aan iemands ontwikkeling. Ik kan dus ècht het verschil maken voor iemand. Ik kan iemand coachen, sturen, begeleiden, iets leren en voorbereiden op de toekomst. Ik maak veel mooie en bijzondere dingen mee. Ik verdien als docent met mijn vaste salaris + vakantiegeld + eindejaarsuitkering genoeg om leuk te wonen, 2x per jaar op vakantie te gaan, ik kan met regelmaat uit eten én ik kan shoppen en sporten. Ik heb 10 tot 12 weken per jaar vakantie plus de nationale feestdagen. Ik heb veel plezier met mijn collega’s en studenten en heb altijd een leuk verhaal om te vertellen op verjaardagen.

Soms vind ik het zwaar en ik ben vaak moe. Ik heb zeker last van de werkdruk en het lerarentekort. Ik heb zelfs weleens gedacht om het onderwijs te verlaten. Ik rijd geen dikke Audi van mijn inkomen en heb niet de duurste Louis Vuitton tas. Maar zo heeft elk beroep zijn mindere kanten en zo zijn er veel meer beroepen waarbij de werkdruk hoog is en er veel tekorten zijn.

Als we blijven klagen en continu de focus leggen op de negatieve kanten, dan wil straks niemand meer in het onderwijs werken. En terecht. Ze horen immers alleen maar negatieve verhalen van ons docenten en in de media.

Laten we dus eens beginnen met ons zelf:

⁃ deel eens de mooie of grappige momenten die je mee maakt met elkaar, zowel binnen als buiten de school.

⁃ Kijk eens naar wat je allemaal hebt bereikt, focus op je successen en ben daar trots op

⁃ Stel prioriteiten, doe alleen de dingen die echt moeten en doe die zo goed mogelijk

⁃ Durf eens nee te zeggen als je een niet noodzakelijke taak in je schoot geworpen krijgt, of als je simpelweg ergens geen tijd voor hebt

⁃ Ga eens bij elkaar kijken en leer van elkaar en help elkaar. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

⁃ Help nieuwe leerkrachten mee. Ze zullen niet altijd om hulp vragen, maar kunnen deze wel gebruiken

⁃ Houd vergaderingen kort. Deze nemen veel tijd in beslag en die tijd kan je beter gebruiken voor je eigen lessen.

⁃ Ben positief naar elkaar. Iedereen groeit van complimenten, docenten ook.

⁃ Onderwijsvernieuwing is goed zolang het je tijd oplevert, zodat je kan zorgen voor meer kwaliteit tijdens je lessen. Is het te tijdrovend, of moet er volgende maand al een nieuw onderwijsconcept klaar staan, doe het dan niet

⁃ Heb je de ruimte/tijd om fulltime te gaan werken, doe dit dan. Uit ervaring kan ik zeggen dat 4 dagen werken vaak zwaarder is dan 5 dagen

⁃ Eis een vast contract. Dat verdien je namelijk en scholen hebben je nodig.

⁃ Blijf jezelf ontwikkelen, een leven lang leren geldt niet alleen voor leerlingen, maar ook voor docenten

⁃ Ken je rechten en plichten. Zo mag een team op het mbo zelf het plan van inzet maken, dit mag een directeur niet voor ze bepalen.

⁃ Als je wil dat er iets verandert, begin er dan zelf mee. Werkt het niet en kost het je teveel energie, kies dan eieren voor je geld en ga werken op een andere school

⁃ Werk aan je eigen mentale gezondheid. Neem op tijd rust; werk in de avonden, weekenden en vakanties niet/nauwelijks, zorg voor voldoende slaap, eet gezond, sport en doe genoeg leuke dingen met vrienden en familie. Van gelukkige docenten leren leerlingen immers de mooiste dingen.


Makkelijker gezegd dan gedaan hoor ik sommigen denken. Probeer het maar eens zou ik zeggen. Mij heeft het geholpen. Ik zit nog steeds in het onderwijs, met heel veel plezier.


Wil je dat de docenten op jouw school blijven en niet overstappen naar een andere school? Wil je dat jouw docenten/team gelukkig zijn op hun werk? Heb je als docententeam begeleiding, coaching of een workshop nodig? Nodig ons dan uit; laat ons langskomen om samen met de collega’s precies weer dat lijstje te maken met al het moois wat wij in het onderwijs dagelijks uitvoeren. Tijd voor een positieve benadering, tijd om weer fluitend naar school te gaan.


Ik ben én blijf docent. Jij toch ook?!


Met liefde, Kirsten ❤️


Meer informatie? Kijk dan op www.blijfinhetonderwijs.nl
bottom of page