top of page

Mbo na de havo?

Mbo na de Havo? Dat is toch zonde!


‘Mag ik na de havo ook mechatronica, mbo niveau 4, gaan doen?’, vroeg een student van mij vorig jaar aan zijn mentor.


‘Dat is toch zonde! Dat is veel lager. Jij kan makkelijk hbo! Dat zou ik echt niet doen hoor!’, was het antwoord van zijn mentor op de havo.


Thuis stelde hij dezelfde vraag en kreeg hij hetzelfde antwoord. ‘Waarom zou je een ‘lagere’ studie gaan doen, als je een ‘hogere’ studie mag volgen.’ Zowel zijn ouders als zijn vrienden vonden het maar vreemd. Zijn vrienden maakten er flauwe opmerkingen over: ‘Durf je niet naar het hbo ofzo?’ ‘Jij wil zeker niks doen en toch hoge punten halen?’ ‘Waarom heb je anders je havo gehaald en ben je niet naar het vmbo gegaan?’ ‘Dat mbo is toch veel te makkelijk en saai voor jou?’ ‘Wat kan je daar dan eigenlijk mee doen?’

Door al deze reacties was hij een beetje uit het veld geslagen, vertelde hij me. Misschien hadden ze wel gelijk. Misschien was het ook een domme keuze.


Teleurgesteld ging hij op een avond bij zijn opa eten. Hij vertelde hem het verhaal, vertelde dat hij teleurgesteld was en gaf aan dat hij maar op zoek moest gaan naar hbo opleidingen. Hij wist alleen echt nog niet wist wat precies, dus hij vroeg zijn opa om advies. Zijn opa kende hem immers super goed, zij waren beste vrienden, dus hij kon vast wel inschatten welke hbo studie goed bij hem zou passen. Zijn open dacht even na en antwoordde: ‘Je moet gewoon doen waar je blij van wordt en waar je goed in bent. Wat maakt jou het nou uit of dit mbo of hbo is. Ik ken jou als iemand die sneller leert in de praktijk en niet blij wordt van heel veel theorie. Op het mbo heb je veel meer praktijk, dan op het hbo. Je kan er dus super veel leren. Én als je een mbo opleiding in de techniek gaat doen, kan je na je studie overal aan de slag. En als je daarna alsnog hbo wil doen, kan dat altijd nog, want je bent nog maar 16 jaar. Ga er gewoon voor! Doe waar je gelukkig van wordt!’


Dit gesprek met zijn opa motiveerde hem om zich toch aan te melden op het mbo. Hij volgt met veel plezier de opleiding mechatronica en heeft al een aantal super leuke stages gehad.

En verder? Zijn vrienden maken soms nog wel grapjes, maar dat vindt hij niet erg. Zijn ouders hebben het helemaal geaccepteerd en zijn blij voor hem. Hij hoopt dat ze ook trots zijn op hem, maar dat wist hij niet zeker. Zijn opa is super trots op hem!


Gelukkig zijn met wat je doet. Daar draait het om. Het maakt niet uit of dit mbo, hbo of wo is, zolang het maar past bij je talenten, wensen, dromen, ambities en zolang je maar blij wordt met dat wat je doet. Ik ben onwijs trots op hem. Trots dat hij zijn hart heeft gevolgd. Trots dat hij zich niet om heeft laten praten. Trots dat hij trots is op zichzelf. Trots dat hij heeft ontdekt wat hij precies met de opleiding wil; een eigen bedrijf starten. Ik ben trots!
bottom of page