top of page

Studiedagen in het onderwijs

"Volgende week staat er een studiedag op de planning. Tijdens deze studiedag gaan we ons onderwijs vernieuwen, het moet namelijk drastisch anders. Dit hebben we top down besloten.

We starten de dag met een presentatie van de algemeen directeur, die ene man van middelbare leeftijd die altijd in dat dichte kantoortje op de tweede verdieping zit, die in 84 overzichtelijke punten het plan door spreekt.


Tijdens deze studiedag moet je vooral luisteren naar een aantal mensen van binnen en buiten de organisatie die veel kennis hebben en dit op een eentonige manier over gaan brengen in anderhalf uur per persoon. Ze verduidelijken dit door veel powerpoint slides met grafieken en tabellen waarbij voor de duidelijkheid wordt verwezen naar schrijvers en bekende theorieën.


In de middag is het tijd voor workshops door inspirerende mensen die zelf al jaren geen les meer geven.

De eerste workshop gaat over hoe je moet communiceren met leerlingen en luisteren naar leerlingen. Je krijgt dit in 50 minuten uitgelegd door middel van een presentatie en mag dan in een klein groepje 10 minuten mee denken over dit onderwerp, want je mening wordt zeer op prijs gesteld.

De andere workshop gaat over hoe je samenwerking kunt stimuleren in een klas. Je mag hierbij eerst in een kwartier zelfstandig omschrijven wat samenwerking is en vervolgens krijg je dit in theoretisch onderbouwde bulletpoints verteld.


We sluiten deze studiedag af met iemand die niks van het onderwijs weet, maar wel een leuk verhaal weet en ergens bekend van is op tv. Aangezien we nog genoeg budget over hadden, leek ons dat een mooie aanvulling op dit inspirerende programma.


Aangezien iedereen een vol rooster heeft en veel nakijkwerk heeft, stoppen we om 17.00 uur, zodat je daarna nog wat tijd over hebt voor jezelf.

We kijken er naar uit en zien jullie graag om 8.30 in de aula van onze school. Uiteraard zorgen wij in de pauze voor een smakelijk broodje kaas en voldoende koffie, thee en water.


Laten we er een inspiratievolle en leerzame dag van maken waarbij wij zelf het goede voorbeeld van goed onderwijs gaan geven. Tot volgende week!"


(Ik heb inmiddels op diverse scholen gewerkt en veel verhalen van collega’s op andere scholen gehoord. Bovenstaand verhaal is een licht overdreven combinatie van al die ervaringen)
bottom of page