top of page

Wat doe je als Leraar van het jaar dan eigenlijk?

Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen en op 5 oktober heb ik, samen minister Wiersma, het stokje over mogen dragen aan Dimitri van Dillen. Een top docent, eigenwijs, rebels, vernieuwend, vol bezig met technologie en differentiëren en een docent die enorm geliefd is door zijn studenten en collega’s. Ik kan me geen betere opvolger wensen en ben onwijs trots op Dimitri. Ik heb een super bijzonder, leuk, hectisch, mooi en heel druk jaar gehad waarin ik veel toffe mensen heb ontmoet, veel heb geleerd en heel veel heb gedaan. Het gaf me nieuwe inzichten, nieuwe ideeën en heel veel energie. Veel mensen vragen aan me wat ik dan allemaal, naast mijn fulltime baan, heb gedaan. Daarom hierbij een overzicht van wat een Leraar van het jaar onder andere doet. Dimitri, alvast heel veel plezier het succes komend jaar :-D


Talentenpaspoort Iets waar ik voor sta, waar ik 100% in geloof en wat ik elke leerlingen en student gun. Het is iets nieuws, alles wat nieuw is (en wat geld kost) is spannend, dus de stap is soms groot. De scholen die het wel aan hebben gedurfd zijn lovend. Stagebedrijven zijn enthousiast. Studenten groeien in hun zelfkennis en zelfvertrouwen. Eindelijk iets wat meer zegt over hen als persoon, eindelijk iets waarbij niet alleen maar gelet wordt op cijfers en op wat je niet kan. Dit heb ik gedaan door middel van webinairs, blogs, workshops, lezingen en we stonden zelfs in de top 3 van de IPON awards.


ResearchED Een dag waar onderwijs en praktijk samenkomen en je vol informatie en inspiratie weer weg gaat. Een congres waar je kunt leren van experts uit het onderwijs. Ik heb hier al 2 lezingen mogen geven over talentontwikkeling en het Talentenpaspoort. Ben je hier nooit geweest? Ga er dan zeker een keer heen!


Big Improvement Day Een goed idee, een goed contact, een goede actie. Dat is wat de Big Improvement Day wil. Zij willen positieve ontwikkelingen in Nederland belichten en samenwerkingen creeren tussen het bedrijfsleven, het onderwijs, de sport en de zorg. Dit doen ze door middel van innovatiedinners met hun partners uit de diverse sectoren, met de grote Big Improvement Day waar diverse indrukwekkende sprekers aan het woord zijn. Ik heb de eer gehad om deze mensen te leren kennen en betrokken te mogen zijn en blijven van zoiets moois. Ook hebben zij het maatschappelijke helden georganiseerd waar ik de prijs Maatschappelijke held heb gewonnen.


Podcasts Het afgelopen jaar heb ik regelmatig podcasts opgenomen met allerlei enthousiaste en positieve onderwijs mensen. Drie daarvan zijn me echt bijgebleven. Een van de eerste was met Paulien Knol, de gelukkige docent, die mijn school binnen kwam stormen met haar vrolijke uitstraling en mooie ideeën voor het onderwijs. Ook voor het event leraren maken het verschil heb ik een mooie podcast opgenomen ter promotie van hun event. Mooi om erachter te komen dat sommige onderwijsmensen precies hetzelfde vinden en denken als ik. Ook heb ik met Linda Oerlemans, een politieke partij uit Tilburg, gesproken die een enorm hart heeft voor het onderwijs en ervoor wil zorgen dat alle jongeren in Tilburg gelijke kansen krijgt en we meer uitgaan van Talenten.


Media: Regelmatig werd in gebeld voor interviews, soms live, soms telefonisch en soms via Teams waarbij daarnaast nog regelmatig een fotograaf langs werd gestuurd. Zo kan je intervieuws met mij terug lezen in o.a. het ABP, Mbo Today, de Volkskrant, het Brabants Dagblad, het Stadsnieuws, het Algemeen Dagblad, tijdschrift De Vriendin, tijdschrift voor loopbaan & burgerschap magazine en Biond Magazine. Deze interviews hebben me gedwongen om goed na te denken over mijn rol als docent, over wat ik belangrijk vind, wat mijn verhaal is en waar ik vandaan kom. Op tv kan je me gezien hebben op Omroep tilburg, Omroep Brabant en 3 keer bij HLF8 op SBS6. Mooi om ook die wereld eens mee te maken en te zien hoe het achter de schermen van een tv programma aan toe gaat.

Skills wedstrijden Een van de gaafste momenten uit dit jaar. De skills wedstrijden, de vakwedstrijden voor het beroepsonderwijs. Ik heb gezien hoeveel talent er rondloopt binnen alle vakgebieden, mocht bij de finale zijn en samen met Shelly Sterk het onderdeel ‘beste Skills docent’ presenteren en de prijs uitreiken. Als je hier nog nooit bent geweest, dan móet je er zeker heen gaan op 23-24 maart in Amsterdam.

Doorloopjes Dit jaar heb ik Doorloopjes ontdekt, waarbij docenten kort en praktisch geholpen kunnen worden met problemen die ze ervaren in de klas. Ik heb 8 Doorloopjes mogen verfilmen en heb 2 webinairs mogen geven. Ik merk dat deze steeds meer gebruikt worden onder (startende) docenten en wil deze ook aanbevelen aan alle docenten die soms wat hulp kunnen gebruiken (en dat is toch eigenlijk iedereen).


Onderwijsteam van het jaar Naast de Leraar van het jaar verkiezing, is ook een Onderwijsteam van het jaar verkiezing. Er gebeuren veel mooie dingen in onderwijsland en het is zo jammer dat we dit niet vaker delen en zo van elkaar kunnen leren. Daarom is deze prijs in het leven geroepen. Een prijs voor een team die iets bijzonders doet voor zijn studenten. Ik mocht in de jury zitten en tijdens een live event werd bekend gemaakt wie de winnaars waren. Een onderwijsteam uit Amsterdam die te maken had met ouders met verschillende achtergronden die vaak geen (goed) Nederlands spreken. Daarom bieden zij o.a. alle informatie in 6 verschillende talen aan, zodat ouders altijd goed op de hoogte zijn van wat er speelt op school.


Webinairs Sinds corona is online werken steeds populairer geworden en wordt ook gezien als een kans om van elkaar te leren. Waarom een uur rijden om een uur naar iemand te luisteren, als dit ook online kan? Daarom ben ik ook betrokken geweest bij een aantal webinairs. Zo heb ik starters in het onderwijs geholpen, tips gegeven en mijn ervaringen gedeeld bij Trainees in het onderwijs en het Onderwijsloket. Daarnaast hebben we een aantal webinairs gegeven over het Talentenpaspoort in de hoop dat meer scholen dit instrument leren kennen en uiteindelijk gaan inzetten op school. Die webinairs hielden niet op bij Nederlands, want ook in Mexico en Kazachstan heb ik een webinair op mogen nemen. Heel mooi om op die manier te ontdekken wat er binnen het onderwijs speelt in anderen landen.


Lezingen/workshops Regelmatig word ik gevraagd om een lezing of workshop te geven. Super mooi om met mijn eigen verhaal, mijn eigen ervaringen andere docenten te inspireren en motiveren, Zo was ik bij de Schoolleiders/docentendag Betachallenge Consortum, de werkveldbijeenkomst Menso Alting, het congres toetsen en examineren, het congres The Next Student, bij SOMmbo en diverse studiedagen van scholen. Een van de meest bijzonder is die van Leraren maken het verschil. Honderden docenten bij elkaar in het Beatrix theater waarbij ik mocht spreken op het podium, naast o.a. Mark Tuitert. In maart zal ik er weer zijn om te spreken. Mocht je nog geen ticket hebben, ze zijn nog te koop!


OCW Ook OCW is betrokken bij de verkiezing. Na mijn winst kwam de vorige minister van onderwijs op bezoek in mijn klas. Ze kreeg een rondleiding, deed een lesbezoek en heeft een mooie presentatie over het Talentenpaspoort gehad van mijn studenten. Vlak daarna werd Robbert Dijkgraaf minister van onderwijs. Zijn eerste (online) werkbezoek was in mijn klas en dat heeft hem meteen laten zien hoe mooi het mbo is. Tijdens dit online bezoek hebben we meteen afgesproken dat de docenten van het jaar mbo, hbo en wo bij hem langs mochten komen in Den Haag, zodat we hem kunnen adviseren. Wij staan immers met onze voeten in de klei en weten precies wat er speelt en wat er nodig is. Meer afspraken zullen nog volgen.


Koningshuis Ook het Koningspaar ziet de waarde van deze verkiezing in, waardoor wij allevier bij de Uitblinkerslunch mochten zijn. Een lunch in het paleis voor mensen in Nederland die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. Ik had de eer om met Maxima aan tafel te zitten waar een we een mooi gesprek hebben gevoerd over het onderwijs, het lerarentekort en haar ervaring met haar kinderen. Een unieke ervaring die ik nooit zal vergeten!


Leraar24 Als winnaar van de verkiezing mag je ambassadeur van Leraar24 zijn. Leraar24.nl helpt jou als leergierige leraar te groeien in je vak. Onze kennis en praktijkvoorbeelden zijn direct toepasbaar voor iedereen die werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs. Het bestaat uit een groep docenten die enorm veel liefde hebben voor hun vak en die daarnaast ook nog eens super gezellig zijn. Samen proberen we mooie praktijkvoorbeelden met elkaar te delen, zodat anderen hier van kunnen leren.


BVMBO De eerste echte beroepsvereniging van, vóór en dóór opleiders in het mbo vol enthousiaste, gemotiveerde en actieve docenten uit het. Ik mocht mezelf een jaar lang ambassadeur noemen en heb hier enorm veel geleerd.


Uitgevers Ook diverse uitgevers zijn betrokken geweest bij de verkiezing. Zo is Motile eigenaar van het Talentenpaspoort en mag ik meedenken over hun actualiteitslessen. Malmberg heeft het Onderwijs van morgen event georganiseerd waarbij ik een soort Praatjesmakers op heb mogen nemen en zorgde Thiemme Meulhoff voor 8 afleveringen van de online spelshow juffen tegen de meesters. Mooi om te zien dat uitgevers veel meer zijn dan alleen een bedrijf die boeken maakt en verkoopt.


Imago mbo Ik heb er alles aan gedaan om het imago van het mbo te verbeteren; blogs, LinkedIn verhalen, interviews, podcasts, gesprekken met OCW, de minister, de mbo raad, besturen, bedrijven, docenten, studenten enz. De poster campagne ‘Hoezo Laag opgeleid’ bracht veel los en dat was precies wat we wilden. We zijn er nog niet, maar er is dit jaar al heel veel veranderd en daar ben ik trots op.

E-wise E-wise biedt online trainingen aan voor docenten. Hier heb ik een online training mogen ontwerpen over talentontwikkeling, mocht ik deelnemen aan een tafelsessie en mag ik meedenken over de inhoud met de adviesraad.


Verbinding Mijn doel van dit jaar was verbinden; met studenten, docenten, scholen en bedrijven. Ik kan niet iedereen met elkaar in contact brengen, ik kan niet iedereen samen laten werken, maar ik heb zelf wel met enorm veel mensen samengewerkt. Daarnaast breng ik regelmatig mensen uit mijn netwerk met elkaar in contact en probeerde ik als stage begeleider een verbinding te maken naar de praktijk. Maar het belangrijkste is wel de verbinding met mijn studenten. Wat er ook gebeurde, hoe druk ik het ook had, mijn studenten stonden altijd op nummer 1.


Ik heb ongetwijfeld niet alles genoemd en ben ongetwijfeld mensen vergeten. Het was soms zoveel dat ik het overzicht niet altijd had, maar ik heb echt van elk moment genoten en wil ook de mensen die ik niet heb genoemd enorm bedanken voor dit afgelopen jaar. Er is wel een andere winnaar nu, maar ik zal zeker niet stoppen met wat ik doe, dus voorlopig zijn jullie nog niet van me af.


bottom of page