top of page

Welkom allemaal

Welkom in het nieuwe schooljaar!


Heb jullie een leuke vakantie gehad? En waar ben je geweest? Ben je een beetje bijgekomen? Heb je zin in het nieuwe schooljaar? Ben je er helemaal klaar voor?

We gaan dit schooljaar openen met een kort woordje van ongeveer anderhalf uur, van mij, de directeur.

Ik ben jullie nieuwe directeur Henk, 47 jaar oud en ben woonachtig in Oud-Gastel met mijn vrouw Ingrid en mijn twee kinderen Mees en Joep. Ik hou van wandelen, lezen, puzzelen en eigenlijk voelt mijn werk als het laatste puzzelstukje om mijn leven compleet te maken. Ik ben geen directeur, geen manager, meer een inspirator. Ik ga jullie niet vertellen wat jullie moeten doen, want jullie zijn een zelf sturend team. Het team is aan zet.

We hebben dit schooljaar een aantal nieuwe mensen. Zij mogen zich nu kort aan jullie voorstellen. Ook nemen we afscheid van een aantal mensen, ik zal hen nu persoonlijk toespreken en een bloemetje overhandigen.

Jullie zijn vast benieuwd naar de cijfers voor dit schooljaar. Daarom ga ik jullie dit uitgebreid laten zien door middel van een gescande tabel die wat moeilijk leesbaar is in PowerPoint. Daarnaast heb ik er een grafiek bij gemaakt, zodat de minimale daling van het aantal studenten goed zichtbaar is. Ik zal elk getal even toelichten.

Zoals je ziet hebben we wat minder aanmeldingen en daardoor ook wat minder uren te verdelen. Dat wil zeggen dat elke medewerker wat meer taken krijgt en voor elke taak wat minder uren krijgt. Dit proberen we uiteraard wel zo eerlijk mogelijk te verdelen en hierover mogen jullie vanzelfsprekend ook meedenken. Daarnaast gaan we een mobiliteitsregeling invoeren. Je kunt dan, mochten er te weinig uren zijn, fijn werken op een andere locatie binnen onze gemeenschap. Dit doen we natuurlijk zodat je baanzekerheid houdt. Win/win, toch?


Door dit alles hebben we de financiën nog niet helemaal op orde, dus het kan zijn dat we wat vakken moeten wegbezuinigen of in uren per vak moeten minderen. We vragen elke vakgroep of ze een urenverantwoording willen schrijven per schooljaar. Graag ontvang ik die uiterlijk eind volgende week.

Daarnaast wil ik het graag nog even hebben over de schoolregels, deze staan beschreven in de schoolgids en het is belangrijk dat elke docent zich hier aan houdt. We weten dat waarschijnlijk niet elke docent dit gaat doen, dus het zal net als vorig jaar voor verwarring gaan zorgen binnen het team en bij de studenten, maar ik ga er vanuit dat jullie dit in de klassen wel op gaan lossen.

Dan nog even de visie. We gaan het radicaal anders doen dit schooljaar. We moeten ons toch meer aanpassen aan de maatschappij waar we in leven en daar hoort ander onderwijs bij. Er is een klein groepje bezig geweest met de voorbereidingen en we gaan er vanuit dat iedereen nu kan starten. We weten dat sommige collega’s niet goed tegen verandering kunnen en hun hakken in het zand gaan zetten. Daar voeren we tot het einde van dit schooljaar rustig discussie mee en dan hopen we dat ook zij vanaf het schooljaar daarna kleine stapjes zullen gaan maken.

En nog een tip: studenten vinden het lastig om lang te luisteren, dus probeer wat flexibeler te zijn in je les, te zorgen voor afwisseling, leuke werkvormen enz. Dat motiveert mensen toch wat meer.

Sorry dat we een half uur uit zijn gelopen, maar uiteraard staat er nu een lekkere lunch voor jullie klaar. Aangezien we een gezonde school zijn geworden, hebben we de kroketten ingeruild voor vegetarische wraps en zal er in plaats van een alcoholische versnapering een lekker sapje voor jullie klaar staan.

Heel veel plezier in het nieuwe schooljaar en jullie weten: mijn deur staat altijd open voor jullie. Behalve natuurlijk als ik in vergadering zit, een buitenschoolse afspraak heb, of als mijn deur dicht is, want dan ben ik even geconcentreerd aan het werken.
bottom of page