top of page

Talentenpaspoort

'Ik ben dom, want ik zit op het mbo.'

'Ik heb geen talenten, want ik heb adhd en autisme.'

'Ik heb 3 onvoldoendes, dus ik ben niet goed op school.'

'Ik was slecht in Nederlands, dus ik moest dat extra vaak doen. Nu haat ik het.'

Geloven in talenten

Al vanaf mijn eerste jaar als docent, had ik moeite met de toets- en niveau cultuur. Als een leerling moeite had met rekenen, moest hij extra uren maken en extra veel huiswerk maken om het niveau op te krikken. Dit ging dan vaak ten koste van de dingen die hij wel leuk vond.

Ook had ik vaak teleurgestelde ouders en kinderen wanneer ze hoorden dat ze een vmbo advies kregen. Ouders en kinderen met een vwo advies waren wel trots.

Ik geloof erin dat iedereen beschikt over talenten en dat het onze taak als docent is om deze talenten te helpen ontdekken, ontwikkelen en inzetten. Als je gebruik maakt van je talenten, groei je in je zelfvertrouwen en zelfkennis en ben je meer gemotiveerd.

global teacher prize foto.jpg
dave_edited.jpg
dave_edited_edited_edited.jpg

Wat is een Talentenpasoort?

Een talentenpaspoort is een (digitaal) groeidocument waarin je op basis van jouw individuele ontwikkelbehoefte kunt laten zien wie je bent en waar je talenten liggen.

Het is een positief verwoord instrument waarbij ervan uit wordt gegaan dat iedereen beschikt over één of meerdere talenten en dat die met de juiste tools en begeleiding inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Een talentenpaspoort sluit aan bij de visie van een leven lang ontwikkelen en de motivatietheorie van Ryan en Deci.

Met het talentenpaspoort bereik je dat je leert uitgaan van je eigen talent en kracht. Het legt vast wie je bent, wat je kan en waar je in uitblinkt. Wat maakt jou bijzonder en uniek?

Meer weten? Lees dan meer op de website:

Wat vinden studenten er zelf van?

Dit schooljaar ben ik gestart met een pilot met 3 studenten. 

Dave begon meteen enthousiast, had creatieve ideeën en wilde vooral zijn vlog kwaliteiten laten zien.

Thomas begon ook enthousiast, maar had er veel moeite mee, omdat hij een Taal Ontwikkelings Stoornis heeft. Dankzij veel logopedie en begeleiding, kan hij zichzelf nu goed verwoorden en presenteren.
Wilco gaf aan dat hij geen talenten had, omdat hij autisme en adhd heeft en het gevoel had dat anderen hem maar irritant vonden.

Ze hebben elkaar geholpen, aangemoedigd, gesteund en gemotiveerd en zijn nu alledrie mega trots op hun eigen Talentenpaspoort.

Meer weten? Check dan de website:

bottom of page